Ziua Florii Soarelui Donau Saat

Compania Donau Saat România a organizat în data de 25 iulie a.c. „Ziua florii soarelui”, un eveniment care s-a desfășurat la SCDA Drăgănești-Vlasca, în județul Teleorman. La manifestare au fost prezenți specialiști, cercetători, fermieri, precum și jurnaliști ai presei de specialitate.

Echipa Donau Saat a fost formată din domnul Costin Radu – administrator, Alina Volintiru – director marketing, Andreea Teodorescu – ameliorator floarea soarelui, Nicolae Boaghe – ameliorator floarea soarelui, precum și actionarii austrieci ai companiei: Probstdorfer Saatzucht GesmbH&CoKG si Saatbau Linz eGen.

Fermierii și invitații prezenți au vizitat câmpul de testare a culturii de floarea soarelui și porumb. Participanții au putut să facă comparație între hibrizii comerciali și cei noi din portofoliul companiei Donau Saat și principalii hibrizi de floarea soarelui comercializați pe piața românească, deoarece aceștia au fost plantați ca martori în câmpul de testare.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de domnul Costin Radu, administratorul Donau Saat România. Domnia sa le-a mulțumit tuturor invitaților pentru prezență, continuând cu o scurtă prezentare a companiei.

“Donau Saat România a fost înfiinţată în 2014, fiind practic o companie nouă în peisajul agriculturii românești și este rezultatul colaborării dintre două companii austriece. Prima se numește Saatbau Linz, o cooperativă cu peste 3000 de fermieri, specializată pe cercetare, dezvoltare, producție și vânzări pentru aproape toate speciile de cultură, iar a doua companie parteneră este Probstdorfer Saatzucht, o firmă de familie specializată pe ameliorarea şi vânzarea speciilor de cereale. Este extrem de important acest parteneriat, pentru că împreună aceste companii investesc în dezvoltare și cercetare, reușind să obțină rezultate performante.

În România, această colaborare merge în primul rând pe programul de ameliorare al florii-soarelui. Suntem una dintre puținele companii, dacă nu singura în afară de Fundulea, care vă poate pune la dispoziție hibrizi de floarea soarelui românești pe care îi puteți folosi cu succes în fermele dumneavoastră şi în cadrul unor programe și proiecte. În lotul de prezentare de astăzi veți putea vedea și câțiva dintre cei mai performanți hibrizi de porumb din portofoliul nostru. La final, pentru că cerealele păioase s-au recoltat deja, veți putea vedea mostre din sămânța recoltată din soiurile de grâu Donau Saat”, a declarat domnul Costin Radu.

La rândul său, doamna Alina Volintiru, director de marketing Donau Saat, a subliniat: “În primul rând, doresc să transmit mulțumirile noastre specialiștilor de la SCDA Drăgănești-Vlasca cu care avem o colaborare pe peste 10 ani și cu sprijinul cărora am reușit să realizăm acest câmp de cercetare și ameliorare la cultura de floarea soarelui. De asemenea, extrem de important este că pe lângă lotul de prezentare, astăzi puteți vedea în acest câmp toată munca de cercetare depusă pentru obținerea hibrizilor de floarea-soarelui care merg la comercializare în România, și nu numai.”

În continuare, Alina Volintiru i-a invitat pe toți participanții să viziteze împreună lotul demonstrativ, unde a prezentat hibrizii de floarea soarelui și porumb, atât cei aflați în comercial, cât și cei noi, din testare. De asemenea, în lotul de prezentare au fost cultivați și hibrizi reprezentativi de la alte companii, pe post de martor, pentru a se putea face o evaluare corectă a evoluției si performanței celor din portofoliul Donau Saat.

La cultura de floarea soarelui, hibrizii prezentați au fost: Gringo, Helesun SU, Unosun, Bravo, Toledo, Reasun, Florasun, Salvasol, Sigmasol, Sentasol, Inkasun, Goldimi, Alvarez IR și QC 108.

GRINGO este unul dintre primii hibrizi obținuți în cadrul programului de ameliorare de floarea soarelui Donau Saat România. Este un hibrid convențional, timpuriu și se cultivă de peste 10 ani în țara noastră.

HELESUN SU este un hibrid nou, fiind înregistrat în acest an la ISTIS. Este timpuriu, pretabil pentru tehnologia Sulfo, are o talie înaltă, un capitul cu o poziție bună și un pachet de toleranță la boli bine conturat. Acesta va intra în comercial începând cu anul 2020.

UNOSUN este un hibrid nou, semitimpuriu, pretabil tehnologiei Sulfo, talie mijlociu-înaltă, un capitul foarte bine polenizat și are o rezistență bună la principalele boli: Orobanche cumana (până la rasa 5),Plasmopara, Sclerotinia, Phomopsis, Phoma, Alternaria, Botrytis etc.

BRAVO și ZORBA sunt hibrizi foarte apreciați de fermierii din România, dar și de cei din Republica Moldova, pentru că folosindu-i în cultură au obținut rezultate foarte bune. Sunt hibrizi cu producții constante, rezistență la secetă și toleranță crescută la bolile foliare.

QC TOLEDO este un hibrid semitimpuriu, pretabil la tehnologia Sulfo, are o talie mijlociu-înaltă și un capitul plan. Este foarte bine vândut în estul, sudul, chiar și în vestul României, precum şi în Republica Moldova.

REASUN și FLORASUN sunt hibrizi noi, au fost înregistrați anul acesta în rețeaua ISTIS și vor intra la vânzare în sezonul 2020. Sunt hibrizi pretabili la tehnologia Imi, Pulsar sau Clearfield, sunt semitimpurii, au toleranță crescută la secetă și o adaptabilitate foarte bună la condițiile din țara noastră.

SALVASOL, SIGMASOL și SENTASOL sunt hibrizi noi si toți 3 sunt pretabili la tehnologia Sulfo. Aceștia sunt semitimpurii, au o talie puțin mai înaltă și un aparat foliar foarte bogat și rezistent la principalele boli foliare.

INKASUN este un hibrid nou, a fost înregistrat anul acesta și din 2020 vom avea sămânță disponibilă pentru vânzare. Este un hibrid care are rezultate foarte bune în testare atât din punct de vedere al productivității, cât și al comportamentului față de bolile foliare.

GOLDIMI este unul dintre primii hibrizi obținuti în cadrul programului Donau Saat pentru tehnologia cu rezistență la erbicidul Pulsar. Este foarte solicitat, fiind cultivat la ora actuală în zone precum Tulcea şi Constanța, pentru că aici atacul de lupoaie este foarte agresiv.

ALVAREZ IR este tot un hibrid pretabil la tehnologia Pulsar, este foarte productiv și performant și astfel a reușit să câștige rapid încrederea fermierilor.

QC RAMBO și QC 108 sunt hibrizi tardivi, pretabili la tehnologia Sulfo și sunt extrem de stabili în producții și comportament în diferite condiții climatice din țara noastră.

La cultura de porumb au fost prezentați hibrizii ARDENNO (FAO 320), ARVEDO (FAO 350), ARTENYO (FAO 380), SILVANER (FAO 390), CORONADO (FAO 320) și AGROKING (FAO 500).

La finalul prezentărilor, reporterul revistei Business Press Agricol a stat de vorbă cu specialiștii Alina Volintiru și Costin Radu, pentru a a afla mai multe informații despre activitatea companiei Donau Saat.

Doamna Alina Volintiru, director de marketing, a precizat: “Donau Saat este o companie cu capital străin. Acționarii principali sunt două firme de mare prestigiu din Austria, care se numesc Saatbau Linz și Probstdorfer Saatzucht și sunt dedicate 100% sectorului agricol. Saatbau Linz a început activitatea în special cu producerea de semințe, s-a dezvoltat frumos în 50 de ani de activitate, iar astăzi are o divizie comercială extrem de vastă și performantă. De asemenea, compania Probstdorfer Saatzucht este dedicată creării și vânzării de semințe, cu accent pe soiurile de grâu de toamnă.

Cele două companii au început cu un program de cereale de toamnă și l-au dezvoltat și pentru soia și alte culturi de primăvară precum mazărea și rapița. Din portofoliul lor lipsea sămânța de floarea soarelui, pe care au găsit-o foarte bine dezvoltată în România. Astfel, în 2014 au cumpărat programul de ameliorare Quality Crop Genetics, 100% românesc, fiind inițiat și dezvoltat în România. De aceea, toți hibrizii noștri sunt înregistrați în catalogul ISTIS cu cifra 1, pentru că sunt realizați în ţara noastră. În iunie 2014 a fost înființată firma Donau Saat România și practic avem 5 ani de existență. Suntem o firmă tânără care, pe lângă floarea soarelui, a încorporat în portofoliul său toate celelalte culturi de la acționarii austrieci.

Un alt lucru extrem de important este că Donau Saat deservește atât agricultura convențională, cât și pe cea ecologică. Saatbau Linz este unul dintre cei mai mari producători de semințe în regim ecologic din Europa. Compania deține o paletă largă de semințe atât pentru culturile de primăvară, cât și pentru cele de toamnă. În plus, Saatbau Linz are și o divizie pentru semințe de legume și semințe speciale precum hrişcă, mac albastru de Himalaya, trifoi roșu, persan sau alb, sorg, lupin, etc. Pot să spun că avem o gamă foarte variată de semințe.

Evenimentul de astăzi este dedicat culturii de floarea soarelui, o plantă foarte apreciată în țara noastră. Lotul demonstrativ a fost realizat la SCDA Teleorman pentru că avem o colaborare foarte bună și de lungă durată cu stațiunea. Practic, aici a început programul de ameliorare de la Quality Crops și se continuă astăzi de către Donau Saat. Avem 15 hectare dedicate cercetării numai pentru floarea soarelui. Aici se fac încrucișări, avem tunele unde producem liniile în regim de puritate 100%, fiind locul unde am parcurs primii ani de testare ai hibrizilor din precomercial. Tot ce vedeţi aici este munca celor doi colegi ai noștri Andreea Teodorescu și Nicolae Boaghe, care sunt responsabili pentru acest program. Colegii noștri, având și sprijinul specialiștilor din stațiune dau naştere hibrizilor pe care Donau Saat îi are la comercializare. Avem în portofoliu hibrizi extrem de performanți, atât convenționali, cât și pretabili la tehnologii ca Pulsar/ Clearfield, Sulfo sau Express, iar ca noutate venim cu hibrizii high oleici și cei convenţionali.

Fermierii apreciază hibrizii noștri pentru că sunt amelioraţi în România, și astfel ei se adaptează foarte bine la condițiile pedoclimatice din tara noastră. De asemenea, fermierii doresc să cultive hibrizii Donau Saat de floarea soarelui pentru că au toleranță crescută la condițiile de secetă, au o tulpină foarte solidă care împiedică frângerea și pentru că au un capitul mijlociu-mare ce le oferă producții mari și performante. În portofoliul nostru și soiurile de grâu ocupă un loc important în atenția fermierilor. Trebuie să menționez că progresul programului de ameliorare al firmelor acționare din Austria are ca obiectiv principal calitatea. Avem și la grâu soiuri noi precum Aurelius și Cecilius. Producțiile medii obținute în general sunt de 7-8 t/ha, dar au calități deosebite, menţinute chiar şi în ani mai dificili, ca 2018/2019.

Doresc să le transmit fermierilor că indiferent de condițiile climatice, la Donau Saat pot găsi o variantă optimă de semințe cu care să obțină recolte bune și foarte bune. Iar, din punct de vedere al noilor condiții pentru finanțări, Donau Saat are un plus pentru că îi sprijină cu soiuri românești autohtone. Nu pot decât să-i îndemn pe fermierii români să folosească cu încredere semințele de calitate de la Donau Saat și se vor bucura de culturi performante așa cum au văzut astăzi în lotul demonstrativ de la SCDA Drăgănești-Vlasca.”

 

Costin Radu, administratorul Donau Saat România, a subliniat: „Donau Saat este rezultatul unui joint venture între cele două companii, Saatbau Linz, respectiv Probstdorfer Saatzucht. Donau Saat investește sume importante de bani în cercetarea agricolă din România. Toți hibrizii de floarea soarelui sunt creați în ţara noastră de o echipă de cercetători români, tineri și entuziaști. Dacă ar fi să facem un arc peste timp, ne putem aminti că primii hibrizi comerciali de floarea soarelui în lume sunt pe drept atribuiți domnului profesor Vrânceanu de la Fundulea. Din păcate, cercetarea românească a avut de suferit, dar se compensează cu cercetarea în sectorul privat, care s-a dezvoltat din ce în ce mai puternic la nivel european.

Suntem o companie tânără, am avut ani plini de provocări, dar în momentul de față suntem pe drumul cel bun și încep să se contureze perspective clare. Avem deja în piață câțiva hibrizi buni, dar pot să spun că următoarea generație de hibrizi creați se vor ridica la același nivel cu cei ai marilor companii consacrate în acest domeniu, deși bugetele de cercetare sunt diferite. Însă, de multe ori, munca, entuziasmul și talentul reușesc să suplinească lipsuri de natură materială și tehnică. Ne dorim foarte mult ca prin calitatea și performanța hibrizilor noștri să ne câștigăm cât mai mulți clienți printre fermierii români. Un alt aspect important și deloc de neglijat este și faptul că toți fermierii care au proiecte pot folosi cu succes hibrizii noștri, pentru că fiind autohtoni se încadrează în cerințele legale din acest punct de vedere. Hibrizii din portofoliul Donau Saat nu se comercializează doar în România, ci sunt omologati spre vânzare și în țări precum Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Rusia.

Ameliorarea florii soarelui este una dintre cele mai dificile, nu doar din punct de vedere științific, ci și tehnic. Oamenii calificați sunt din ce în ce mai puțini, iar condițiile de muncă nu sunt deloc ușoare. De exemplu, în sezon, colegii mei se trezesc în fiecare zi la 4 dimineața pentru a fi în câmp la timp să-și poată face notările, încrucișările, să colecteze polenul și acest lucru până la orele amiezii, când căldura este deja insuportabilă. De această muncă în cercetare beneficiază fermierii, dar și compania noastră, Donau Saat, pentru că astfel putem să creștem, să ne dezvoltăm și să investim în continuare și mai mult.

Mesajul meu pentru fermieri este vom fi alături de ei și ne dorim ca împreună să realizăm o viață mai bună, mai prosperă și un viitor cât mai frumos pentru agricultura românească!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Get started

If you want to get a free consultation without any obligations, fill in the form below and we'll get in touch with you.